Marketing

AK NEVIEŠ KAM IDEŠ, PRÍDEŠ KAM NECHCEŠ.

V marketingu je to podobne ako v šachu. Ak si dopredu nenaplánujete svoje kroky, je možné, že vám ich naplánuje váš súper a vy začnete hrať jeho hru…
Až príliš často sa stretávam s tým, že firmy podcenia strategické plánovanie svojej značky. Obzvlášť, ak sa jedná o začínajúcich podnikateľov, ktorí budujú svoj prvý biznis. Akoby ani neočakávali, že sa im v budúcnosti bude dariť a porastú.

Pri stavbe budovy je nevyhnutné, aby architekt navrhol presný plán, ako bude budova vyzerať, pričom by mal počítať aj s prípadným rozšírením a úpravami. Rovnako aj marketingové plánovanie definuje to, ako bude vaša značka vyzerať a ako bude rásť.

Strategické plánovanie pomáha najmä:

  • presne zistiť, aký je potenciál trhu
  • dokonale spoznať konkurenciu
  • definovať, ako by mali vyzerať vaše produkty a služby s ohľadom na trh a konkurenciu
  • definovať optimálnu pozíciu na trhu
  • definuje a rozvrhne presný rast a smerovanie značky
  • definuje, ako má značka komunikovať svoje produkty alebo služby
  • zvyšuje efektivitu marketingu a rast značky
  • pomôže ušetriť čas a značné finančné prostriedky pri nekoordinovanosti a nesystémovom duplicitnom realizovaní rôznych marketingových aktivít

Ako teda optimálne postupovať pri budovaní značky?

Prvým a zároveň najdôležitejším krokom v budovaní značky je definovať si, čo je náš produkt či služba v tom najužšom, najjednoduchšom a najkonkrétnejšom zmysle.
Následne si definujeme, kto je náš ideálny zákazník a aký problém mu vieme vyriešiť. Potrebujeme si odpovedať na otázku, čím je značka jedinečná a charakteristická oproti konkurencii.
Ak chcete, aby bola vaša značka skutočne úspešná a možno aj revolučná a priekopnícka, mali by ste byť aspoň v jednej činnosti výrazne lepší oproti konkurencii a vo všetkých ostatných činnostiach minimálne konkurencieschopní. V tomto prípade máme na mysli všetko od výrobného procesu cez tvorbu cien, logistiku, rýchlosť dodania, benefity, podporné produkty či služby.

Ak máme v tejto úvodnej fáze jasno, môžeme sa na základe týchto informácií pustiť do prieskumu potenciálu trhu. V tomto prieskume nás zaujíma, koľko značiek na trhu už pôsobí a aké kvalitné služby v porovnaní s vami poskytujú. Následne sa zameriame na prieskum okolitých trhov, resp. na ďalšie potenciálne trhy, z ktorých by mohli na náš trh expandovať nové značky predstavujúce hrozbu v budúcnosti. Tieto dáta nám neskôr pomôžu k nastaveniu budúcej expanzie značky na nové trhy.

Nakoniec sa pozrieme na kúpnu silu trhu v súčasnosti a zistíme, aký je potenciál jej rastu v budúcnosti.
Na základe získaných informácií môžeme definovať optimálny positioning značky, pričom berieme do úvahy aj finančné možnosti značky, jej silu, potenciál a stabilitu.
Ak máme jasne zadefinovanú pozíciu značky, môžeme sa pustiť do strategického plánovania a rozvrhnúť jej smerovanie v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte. Tu by som chcel apelovať na relativitu jednotlivých časových horizontov. Pri výskume vesmíru môže byť krátkodobý časový horizont niekoľko rokov a dlhodobý aj niekoľko desiatok rokov. Na druhej strane, technologický svet a vývoj mobilov či počítačových čipov je neuveriteľne rýchly a dynamicky sa rozvíjajúci, takže krátkodobé plánovanie je skutočne krátkodobé a dlhodobé plánovanie nie je až tak dlhodobé. Pri technológiách sa veľmi ťažko plánuje, pretože sa často ráta aj s tými technológiami, na ktorých vývoji sa ešte len pracuje a nie sú teda úplne dokončené.

 

Preto je dôležité vždy, vždy ale skutočne vždy a pri akejkoľvek aktivite týkajúcej sa biznisu pristupovať individuálne, pretože biznis je o ľuďoch a ľudí do tabuľky nenatlačíte. Kľúčové je určiť si, čo je pre nás krátkodobý, strednodobý a dlhodobý horizont a následne si definovať jednotlivo, veľmi konkrétne marketingové ciele a nastaviť rast značky.

V poslednej fáze strategického plánovania si musíme upresniť komunikačnú stratégiu značky. A teda, ako sa bude značka prihovárať ľuďom? Ako bude vnímaná svojou cieľovou skupinou? S kým sa bude spájať, aké aktivity bude či nebude podporovať a sponzorovať? Čím bude iná a zapamätateľná oproti konkurencii?

Či už to bude tak, alebo onak, mali by ste si teraz položiť otázku: Mám stratégiu svojej značky a svoju budúcnosť nastavenú správne? Ak nie, tak čo pre to môžem urobiť?
Verím, že pre vás bol tento blog užitočný a prínosný. Zároveň však verím, že vás nenechá ľahostajnými a motivuje vás k tomu, aby ste na svojej značke poriadne zamakali. Pretože sa nemôžete čudovať, že ak neviete kam smerujete, prídete tam kam nechcete.

Pridaj komentár