Marketing

AKO NASTAVIŤ MARKETINGOVÚ KOMUNIKAČNÚ STRATÉGIU NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH EFEKTÍVNE

Komentujú a lajkujú vám ľudia príspevky na sociálnych sieťach, ale nenakupujú? Práve to je jeden z najčastejších problémov, s ktorým sa na nás obracajú klienti. Vhodne zvolená komunikačná stratégia je preto veľmi dôležitá. Založiť si stránku na Facebooku, či otvoriť si účet na Instagrame zvládne dnes už hádam každý. Vybudovať úspešný profil, ktorý reprezentuje vašu firmu a ešte vám aj prináša zisk, však nie je také ľahké.

Sociálne siete na Slovensku navštívi mesačne viac ako 2,5 milióna ľudí a podľa niektorých štatistík až 54% z nich používa sociálne siete a sociálne média na výskum produktov a služieb (Zdroj: GlobalWeblndex). To sú čísla, ktoré nemožno ignorovať.

Snažíte sa aj vy toto publikum zaujať? Je načase priznať si, že nejaká tá fotografia z firemnej akcie, z času na čas vtipné video, či zaželanie pekného víkendu jednoducho nestačí. Chce to efektívnejšiu stratégiu.

Marketingová komunikačná stratégia na sociálnych sieťach je zhrnutím všetkého, čo plánujete na sociálnych sieťach urobiť a dosiahnuť, od výberu najvhodnejších kanálov až po vymyslenie obsahovej stratégie. Takáto komunikačná stratégia vám zároveň pomôže sledovať, či dosahujete želané výsledky a vy tak nebudete míňať svoj drahocenný čas a peniaze zbytočne.

 

Poďme sa teda pozrieť ako si môžete vytvoriť vlastnú marketingovú komunikačnú stratégiu krok za krokom:

Určite si svoje ciele – čo chcete na sociálnych sieťach dosiahnuť?

Vaša víťazná komunikačná stratégia za začína stanoveným jasných, dosiahnuteľných a ľahko zmerateľných cieľov. Chcete rozširovať povedomie o svojej značke, budovať komunitu, získať nových zákazníkov alebo je vaším cieľom zlepšenie vášho zákazníckeho servisu? Pre každú sieť si dokonca môžete stanoviť iný cieľ.

Nehádajte a spoľahnite sa na dáta – ktoré ukazovatele potrebujete analyzovať?

Veľký počet fanúšikov a lajkov síce poteší, no ich skutočná hodnota je ťažko merateľná. Sústreďte sa preto radšej na ukazovatele ako je interakcia s vaším obsahom, prekliknutia na webstránku či miera konverzie, teda percentuálne množstvo návštevníkov, ktorí dokončia určitú akciu ako je napríklad nákup, prihlásenie k odberu newslettra alebo stiahnutie e-booku. Ak inzerujete na Facebooku, cena za kliknutie alebo Cost Per Click (CPC) je vaším hlavným ukazovateľom úspechu.

Spoznajte svoje publikum – kto sú a čo očakávajú vaši fanúšikovia?

Ak chcete tvoriť obsah, ktorí budú ľudia lajkovat, komentovať a zdieľať, potrebuje vedieť pre koho ho vytvárate. Ak už na sociálnych sieťach svoje profily máte, v sekcii analytika nájdete veľa cenných informácií o svojom publiku a o tom čo na sociálnych sieťach vyhľadáva.

Ak so sociálnymi sieťami ešte len začínate vytvorte si persónu svojho ideálneho zákazníka. Stručný návod ako na to nájdete tu.

Hľadajte skryté príležitosti – čo robí vaša konkurencia dobre a čo nie?

Predtým než sa pustíte do samotného obsahu, zistite ako pracuje so sociálnymi sieťami vaša konkurencia. Dobrá analýza konkurencie vám pomôže získať lepšiu predstavu o tom čo sa od váš očakáva vo vašom sektore a zároveň sa tak vyvarujete chybám na ktorých sa popálili iní.

Prehodnoťte vašu doterajšiu stratégiu – je niečo čo na vašich sociálnych sieťach funguje?

Položte si nasledujúce otázky: Čo vám prináša výsledky a čo nie? Priťahujete svoje cieľové publikum? Ktoré sociálne siete vaše publikum preferuje? Ako ste na tom v porovnaní s konkurenciou?

Vaše odpovede vám napovedia, či máte pokračovať ďalej alebo je čas na zmenu.

Vytvorte a vylepšite svoje profily – vsaďte na kvalitu nie na kvantitu !

Nesnažte sa byť hneď na všetkých sociálnych sieťach. Ak si nie ste istí, či na nejakej sieti dokážete vytvárať kvalitný obsah, možno je lepšie so založením účtu trochu počkať.

Najpoužívanejšie sociálne  siete na Slovensku sú stále Facebook a Instagram, s ktorými sa vám oplatí pracovať vo väčšine sektorov.

Vybrali ste si svoje komunikačné kanály? Je načase vytvoriť si profily a vylepšiť tie existujúce. Nezabudnite na použitie svojho loga a iných vizuálnych elementov svojej značky, vďaka ktorým vás vaši fanúšikovia ľahko identifikujú.

Nájdite svoju inšpiráciu a začnite tvoriť – aký obsah budete zdielať?

Tvorba kvalitného obsahu nie je ľahká záležitosť. Správne nastavený branding a tón hlasu vašej značky vám však celý proces môžu výrazne uľahčiť (viac o brandingu nájdete tu).

Nezdieľajte len príspevky propagujúce vaše výrobky a služby. Vaša obsahová stratégia by mala byť mixom obsahu ktorý informuje, zabáva, vzdeláva a popritom aj propaguje.

Vaše príspevky musia byť rovnako v súlade s vašimi stanovenými cieľmi. Podľa nich si určite koľko percent príspevkov bude smerovať návštevníkov na vašu webstránku, akými príspevkami budete generovať nových zákazníkov a koľko percent cudzieho obsahu budete zdieľať. Obsah tykajúci sa vašej firemnej kultúry by rovnako nemal chýbať, ale ak ním nesledujete nijaký konkrétny cieľ, netreba to s ním preháňať.

Vytvorte si harmonogram – kedy sa oplatí zdieľať obsah?

Určite si kedy a ako často budete obsah zdieľať. Buďte však pripravení na to, že vaši fanúšikovia od vás budú očakávať nielen príspevky, ale aj rýchle odpovede a pravidelnú komunikáciu.

Snažte sa preto nastaviť časovanie vašich príspevkoch tak, aby ste na ne mohli promptne reagovať a budovať si tak u svojho publika rešpekt a dobré meno.

Merajte a optimalizujte – vaša stratégia sa bude vyvíjať v čase

Povedzme si pravdu. Úspech na sociálnych sieťach je často otázkou pokusu a omylu. Jeden príspevok sa môže zdať dokonalý na papieri, no neprinášať žiadne výsledky v praxi, iný vás môže prekvapiť svojou popularitou. Nebojte sa preto experimentovať a hľadať príspevky, ktoré budú najlepšie fungovať pre vaše publikum.

Tak čo, ste pripravení začať testovať svoju novú stratégiu na sociálnych sieťach?

 

Pridaj komentár