Marketing

ČO JE ANALÝZA KONKURENCIE A 5 KROKOV AKO SI JU MÔŽETE VYPRACOVAŤ SAMI

V podnikaní sa oplatí vedieť dobre predvídať, poznať svoj sektor a byť vždy zopár krokov pred konkurenciou. Nástroj, vďaka ktorému viete získať takýto náskok je analýza konkurencie. Poďme sa pozrieť prečo je analýza konkurencie taká dôležitá a čo by v nej určite nemalo chýbať.

Čo je analýza konkurencie?

Analýza konkurencie je proces identifikácie vašich konkurentov a vyhodnotenie ich marketingovej stratégie za účelom odhalenia ich silných a slabých stránok v porovnaní s vaším podnikaním, službami a výrobkami. Základná myšlienka je teda celkom jednoduchá, čím lepšie poznáte svoju konkurenciu, tým lepšie sa na ňu budete vedieť pripraviť.

Prečo je analýza konkurencie taká dôležitá?

Správne pochopenie toho, čo robí vaša konkurencia dobre a kde naopak zlyháva je prvým krokom k nastaveniu vašej úspešnej marketingovej stratégie. Analýza konkurencie vám v tomto procese pomôže:

  • Nadobudnúť prehľad o najnovších trendoch a očakávaniach vo vašom sektore.
  • Zhromaždiť informácie o type kampaní, prostredníctvom ktorých získavajú zákazníkov vaši súperi.
  • Získať lepšiu predstavu o tom, čo sa páči respektíve nepáči vašim potencionálnym zákazníkom, na základe čoho budete môcť zlepšovať svoje výrobky a služby.

Ak teda nie ste práve vy tým lídrom na trhu, ktorý vo vašom sektore určuje nové trendy, z analýzy konkurencie sa toho viete veľa naučiť.

Kto je vaša konkurencia?

Identifikácia vašej konkurencia a nástroje, ktoré pritom môžete využiť je do určitej miery viazaná na sektor v ktorom pôsobíte. Určite by ste sa však nemali zamerať len na vašu priamu konkurenciu. Skúste si odpovedať na nasledujúce 3 otázky:

Kto je váš cieľový zákazník?

Aký základný problém sa snažíte vyriešiť?

Aké riešenie ponúkate?

Vaša priama konkurencia sú spoločnosti a firmy, ktoré predávajú rovnakým zákazníkom, rovnaké riešenie na rovnaký problém. Nebezpeční pre vás však môžu byť aj konkurenti, ktorí ponúkajú vašim zákazníkom podobné riešenie na iný problém alebo iné riešenie na podobný problém. Títo hráči možno dnes nie sú vašou priamou hrozbou, ak však disponujú potrebným kapitálom a informáciami o vašich cieľových zákazníkoch určite by ste ich nemali prehliadnuť.

Analýza konkurencie: Ako začať a ktoré dáta je potrebné sledovať?

1.krok

Zoraďte si svojich konkurentov od najsilnejšieho po najslabšieho a u každého si určite to, čím je ich značka, respektíve produkt alebo služba jedinečná. Následne sa pustite do SWOT analýzy a zadefinujte si ich silné a slabé stránky, príležitosti, ktoré vidíte pre vás a riziká s ktorými by ste mali počítať. Inšpirujte sa pritom našou infografikou dole.

2.krok

Analyzujte komunikačnú stratégiu svojej konkurencie. Prihláste sa na odber ich newslettera alebo sledujte ich sociálne siete. Uvidíte tak, ako vaši súperi komunikujú a ako na to reagujú ich zákazníci. (viac o komunikačnej stratégii na sociálnych sieťach sa dozviete tu)

3.krok

Analyzujte webové stránky svojej konkurencie a kľúčové slová (SEO), ktoré im prinášajú najviac návštevnosti. Použiť pritom môžete napríklad nástroj Ubersuggest, ktorý základnú analýzu urobí za vás.

4.krok

Používa vaša konkurencia reklamu v televízii a v časopisoch alebo inzeruje na internete? Prehľad aktívnych kampaní na všetkých aplikáciách Facebooku vrátane Instagramu nájdete napríklad vo Facebook Ads Libary. Google search vám zase poskytne informácie o tom, aké PPC reklamy (skratka z anglického pay-per-click) sú momentálne aktívne na vami vyhľadávané produkty a služby.

5. krok

Zhromaždite čo možno najviac informácií o finančnej situácii vašich súperov. Zamerajte sa na nasledovné: ročné tržby, celkový podiel na trhu, cash flow, priemerné ročné náklady, úroveň zisku a návratnosť realizovaných investícií. Získate tým lepšiu predstavu o tom, čo si vaši konkurenti môžu dovoliť a ktoré náklady sú pre nich privysoké.

6. krok

Sú zákazníci so službami a produktmi vašej konkurencie spokojní? Online hodnotenia a recenzie vám ukážu, čo zákazníci hľadajú a na čo sa naopak sťažujú.

Po dokončení vašej analýzy by ste mali mať k dispozícii všetky potrebné informácie o tom, čo robí vaša konkurencia. Výsledky následne použite na analýzu svojho vlastného podnikania a identifikáciu oblastí, v ktorých vidíte priestor na zlepšenie.

Podrobne vypracovaná analýza konkurencie tak môže byt vašou tajnou zbraňou, ktorá vám pomôže nájsť spôsob ako ponúknuť vašim zákazníkom ešte lepšie produkty a služby a v konečnom dôsledku predbehnúť vašu konkurenciu.

Pridaj komentár