Marketing

ŠETRÍ BRAND MARKETINGOVÉ NÁKLADY ?

Viete aké sú marketingové náklady Apple, Coca Cola, Nike, Starbucks? ….Toto sú top značky sveta. Mnohí ich milujú, niektorí kritizujú, ale nenájde sa hádam nikto kto by ich nepoznal. Nech už podnikáte v akomkoľvek sektore, pravdepodobne súperíte proti niekomu silnejšiemu s väčším rozpočtom a flotilou verných zákazníkov, ktorých sa vám jednoducho nedarí presvedčiť, aby nakúpili u vás. Povedzme, že ste si dali vytvoriť celkom slušný web, občas zavesíte nejaké to foto na Instagram, skúšali ste aj letáky s pekným dizajnom, ale stále čakáte, že vám to prinesie nejaký slušnejší zisk. Preto ani len neuvažujete nad tým, že by ste sa pustili do kampane v štýle Apple alebo Nike, kde sú marketingové náklady nastavené veľmi vysoko.

Mnohé malé podniky si budovanie značky spájajú s drahými reklamnými kampaňami, a preto to zavrhnú ako niečo, čo si jednoducho nemôžu dovoliť. Realita však môže byť celkom iná a marketingové náklady nemusia byť strašiak. Čo by ste povedali na to, keby vám jedna investícia dnes ušetrila kopec peňazí v budúcnosti? Práve o tom je totiž marketingová stratégia značky: Ak sa nastaví správne, z dlhodobého hľadiska vám ušetrí peniaze za drahé kampane na udržanie vašich zákazníkov. Vaša značka sa stane vašou reklamou, bez ohľadu na výšku rozpočtu, ktorý máte v danom období vyčlenený na marketing. Pýtate sa ako to celé funguje?

Poďme pekne po poriadku.

Čo je to branding?

Branding alebo marketing značky je proces budovania a rozvíjania značky. Výsledkom správne nastavenej stratégie je brand alebo značka, ktorá reprezentuje vašu firmu. Vo svete, kde sa dá všetko veľmi ľahko skopírovať môže byť značka, tým najcennejším čo vaša firma vybudujete. Silná značka, ktorú majú zákazníci radi totiž ďaleko presahuje vaše produkty a služby. Vaša značka rozpráva príbeh a vašim cieľom je vtiahnuť do jeho deja aj vašich zákazníkov.

Ako by ste teda mali postupovať pri budovaní vašej značky?

1. Určite si svoje cieľové publikum
[ kto sú vaši zákazníci? ]

Ak nie ste v podnikaní úplný nováčik pravdepodobne máte približnú predstavu o tom, kto sú vaši zákazníci. Takáto približná predstava však nemusí stačiť, ak chcete uspieť a predbehnúť svoju konkurenciu. Navyše, reklama nastavená na základe odhadov a dohadov vás môže vyjsť pekne draho bez prínosu očakávaných výsledkov. Čo by ste mali urobiť inak?

 

 

 

 

Zhromaždite informácie o svojom cieľovom trhu

Máte vlastnú web stránku? Aplikácia Google Analytics vám pomôže zistiť kto vašu stránku navštevuje, vek a pohlavie vašich návštevníkov, spôsob, akým vašu stránku objavili aj to, koľko času na vašej stránke strávia. Neskončite však len pri tom.

Spýtajte sa svojich zákazníkov 

Oslovte ich telefonicky, mailom alebo zdieľajte ankety a prieskumy na vašich sociálnych sieťach. Vaši predajcovia sú tiež cenným zdrojom informácií. Spýtajte sa ich, kto sú vaši najpravdepodobnejší zákazníci a aké otázky sa pýtajú predtým, než sa rozhodnú u vás nakúpiť.

Vytvorte si persónu svojho ideálneho zákazníka

Čím užšie a detailnejšie vášho zákazníka vymedzíte, tým lepšie. Ženy, muži, deti, športovci sú príliš veľké a rôznorodé skupiny pre efektívne nastavenie stratégie značky. Porozmýšľajte nad tým, kde vaši zákazníci žijú. Ako trávia voľný čas? Majú deti? Aký je ich mesačný príjem? Aké problémy musia každý deň riešiť a ako im váš produkt alebo služba môže pritom pomôcť.

Analýza vášho cieľového trhu a ideálneho zákazníka je základom každej dobrej marketingovej stratégie značky. Tieto informácie vám nielen pomôžu cieliť reklamu na skupinu ľudí s najväčším potenciálom stať sa vašim zákazníkom, ale aj budovať dôveru a rozpoznateľnosť vašej značky prostredníctvom intímnejšej komunikácie s vaším publikom a koniec koncov minimalizovať tým marketingové náklady.

2. Určite si misiu a víziu vašej značky
[ prečo ste sa rozhodli založiť váš biznis? ]

Misia značky reprezentuje hlavný účel, ktorému má značka slúžiť a zároveň spôsob, akým sa chce priblížiť k svojej vízii.  Na druhej strane vízia značky poskytuje informáciu o tom, kde by firma mala byť, ak sa jej podarí dosiahnuť stanovenú misiu. Inými slovami, vaša vízia a misia by mala jasne definovať prečo ste sa svoj biznis rozhodli založiť a ako sa budete prezentovať voči svojim zákazníkom a zamestnancom, prípadne iným obchodným partnerom.

Dobre vymedzená vízia a misia značky je však zároveň aj vyjadrením toho, prečo by sa ľudia o vašu firmu mali zaujímať a aké riešenia pre nich poskytujete.

3. Stanovte hlavné hodnoty a výhody značky
[ čím je vaša značka jedinečná? ]

Vo vašom sektore pravdepodobne pôsobia viaceré firmy ponúkajúce podobné produkty a služby. Úlohou marketingovej stratégie značky je okrem iného aj určiť, čím sa vaše produkty a služby odlišujú od vašej konkurencie. Je vaša značka šetrná k životnému prostrediu? Poskytujete 24 hodinový zákaznícky servis? Prispievate na dobročinné účely? Ponúkate ručne robené výrobky, z ktorých každý kus je originál? Zapracujte to do svojej značky.

4. Dajte svojej značke vizuálnu podobu
[ čo je logo a je logo značka? ]

Logo je grafický symbol, ktorý reprezentuje firmu, spoločnosť alebo organizáciu. Výstižné a vizuálne príťažlivé logo je určite dôležitou súčasťou brandingu, no na vytvorenie silnej značky nestačí. Vaša marketingová stratégia by rovnako mala nastaviť aj ďalšie vizuálne elementy značky ako napríklad farby, ktoré vás budú reprezentovať alebo font písma, ktorý budete používať.

V tejto oblasti je často lepšie obrátiť sa na profesionálov, ktorí vám okrem loga vypracujú aj jasný manuál k tomu, ako s vizuálnom značky pracovať, čím sa zabezpečí konzistencia a jednotná prezentáciu značky navonok.

5. Nastavte vhodnú komunikačnú stratégiu značky
[akú by mala vaša značka osobnosť?]

Dobrá značka nie je len o kvalitných produktoch a službách. Vaša značka by rovnako mala komunikovať určitú emóciu a zážitok pre zákazníka. Skúste si predstaviť, že vaša značka je človek z mäsa a kostí? Ako by sa vám predstavila? Čo by mala oblečené? Komunikovala by s vami neformálne či profesionálnym tónom? Dokázala by vás rozosmiať? Aký by vo vás zanechala prvý dojem?

Toto cvičenie vám pomôže zistiť ako by vaša značka mala pôsobiť na vášho zákazníka. Na základe toho potom môžete nastaviť komunikačnú stratégiu a tón vašej značky pri kontakte so zákazníkom.

6. Nechajte svoj branding pracovať
[ kde všade by vás vaša značka mala reprezentovať? ]

Dobre nastavená značka by vás mala reprezentovať pri každom kontakte s vaším zákazníkom. Tu je zopár tipov, ako sa značka môže stať súčasťou vašej firemnej identity:

  • Použite logo a ďalšie vizuálne elementy značky na vašej web stránke. Nezabudnite, že jej obsah, opis produktov a výzvy na akciu (Call to action – CTA) by mali byť napísané v súlade s komunikačnou stratégiou značky.
  • Nechajte svoju značku hovoriť za vás na vašich sociálnych sieťach. Použite svoje logo ako profilovú fotku, aby vás zákazníci ľahšie identifikovali.
  • Ak predávate fyzický produkt, vaše balenie by malo reflektovať vašu značku.
  • Reklama, ktorú púšťate do sveta by mala byť nastavená v súlade so stratégiou značky. Dobrý branding, preddefinovaná komunikačná stratégia a manuál k vizuálnu značky vám dokonca môžu výrazne uľahčiť prípravu akejkoľvek budúcej reklamy.
  • Vaši zamestnanci rovnako reprezentujú vašu značku. Či už odpovedajú na otázky zákazníkov, alebo reprezentujú vašu firmu, povzbuďte ich, aby používali vaše logo a tón vašej značky.

Takto nastavená stratégia značky určí vášmu podnikaniu jasné smerovanie vďaka čomu budete môcť investovať váš čas a peniaze len do aktivít, ktoré vám prinesú najvyšší zisk. Navyše budovanie vzťahu s vašimi zákazníkmi prispieva k vašej dôveryhodnosti, čo môže byť rozhodujúce v budúcnosti, keď na trh vstúpia noví hráči s konkurenčnými cenami a produktmi. Výskum Edelman inštitútu z roku 2019 o dôveryhodnosti značiek dokonca ukázal, že až 81 percent opýtaných spotrebiteľov potrebuje značke dôverovať aby u nej nakúpili.

Presvedčili sme vás o výhodách brandingu, ale celý proces sa vám predsa len zdá trochu komplikovaný? Radi vám s celým procesom pomôžeme, čoho výsledkom budú nižšie marketingové náklady.

Pridaj komentár