Marketing

FACEBOOK A JEHO SILA

Facebook a jeho história vzniku

Facebook jednoducho zmenil svet.  Na začiatku bol iba študentskou sieťou, vtedy sa volal Facemash, na Facebook ho premenovali až neskôr. Vznikol vlastne preto, lebo Mark Zuckerberg počas svojich štúdií na Harvarde chcel posielať svojim spolužiakom fotografie, deliť sa s nimi o svoje názory. História facebooku sa teda začala písať vo februári roku 2004.

Facebook (FB) sa stal v ostatných rokoch fenoménom. Je sociálnou sieťou, ktorá spája ľudí, umožňuje im medzi sebou komunikovať nielen na osobnej, ale aj na profesionálnej úrovni.

Najznámejšia sociálna platforma

V roku 2010 sa Facebook stal najnavštevovanejšou stránkou na internete. Predstavuje tak neprehliadnuteľný reklamný kanál. Je totiž vhodný pre všetky typy produktov, služieb a poskytuje marketingové výhody, ktoré iné reklamné kanály zatiaľ nedosiahli.

Aktuálne je podľa štatistík na Facebooku zaregistrovaných viac ako 1,5 milióna slovenských užívateľov a z nich je viac ako 1,2 milióna starších ako 18 rokov. Preto reklama, ktorá je prezentovaná cez Facebook, dokáže osloviť vyše polovicu aktívnych Slovákov na internete. A viac ako 50% sa na FB prihlási aspoň raz denne. To už sú naozaj veľmi zaujímavé čísla.

Facebook a jeho sila

Má to ale háčik. Má síce dobre premyslené, ale tiež dosť zložité algoritmy. Napríklad, kto bude vidieť príspevky a reklamu, ale aj tak vie dobre a presne cieliť, osloviť ľudí, ktorí majú skutočný záujem o vaše služby alebo produkty. Kedysi na začiatku fungovania FB sa ľudia predbiehali v počte „fanúšikov“ a mysleli si, že je to tak dobre. V súčasnej dobe je však už počet fanúšikov skôr znakom dôveryhodnosti stránky.

Facebook má enormnú silu. Preto mať dôveru je pre vás alfou a omegou. Je tiež dobré, popri využití všetkých reklamných možností, ktoré Facebook ponúka, vytvoriť si aj aktívnych fanúšikov, ktorí budú váš obsah zdieľať, lajkovať a komentovať. Týmto spôsobom tak urýchľujú organický rast stránky a tým privádzajú nových zákazníkov.

 

Dôležité je vytvárať taký obsah, ktorý motivuje k zdieľaniu. Či už to bude zábavný príspevok alebo produkt, o ktorý má užívateľ záujem a verí, že zaujme aj okruh jeho priateľov. Príspevky by mali byť vtipné, nápadité alebo by to malo byť niečo, s čím sa zákazníci stotožňujú. V každom prípade by to vždy malo mať spojitosť so značkou firmy.

Pridaj komentár