Marketing, Prípadová štúdia

Prípadová štúdia: Ako znížiť náklady na získanie jednej objednávky?

A/B test a jeho potenciál v praxi pre malú značku
ručne vyrábaných šperkov podľa detských kresieb.

  • Ako získať čo najviac návštev z reklamy?
  • Ako zistiť či moja grafika v reklame môže byť lepšia?
  • Ako znížiť náklady na získanie 1 objednávky?

Pre značku TANYA sme si v kampane “Rúčkou maľované, srdcom vyrobené” posvietili v jednej z fáz zavádzania kampane na optimalizáciu doručenia a nákladov na získanie novej objednávky. Keďže sme už cieľové skupiny mali škálované z predchádzajúcich kampaní potrebovali sme docieliť maximálnu efektivitu grafik.  

Do testu sme nasadili 4 verzie:

Verzia A – detailná fotka produktu

Verzia B – polodetail s prostredím ktoré komunikuje že ide o produkty ktoré sú vyrobené podľa detských kresieb 

Verzia C – polodetail produktu s modelom ktorý komunikuje zanietenie do kreslenia a  emóciu s tým spojenú

Verzia R – polodetail produktu s modelkou ktorá komunikuje výrazne nadšenú emóciu

Verzia A Verzia B Verzia C Verzia R

V prvej fáze sme sa zamerali na optimalizáciu zapojenia príspevku. Teda našim cieľom bolo docieliť aby sa v rámci vyčleneného rozpočtu bola čo najväčšia interakcia publika s danou reklamou. Inými slovami sme potrebovali docieliť čo možno najnižšiu cenu za interakciu s obsahom.

A výsledky?

Najlepšie výsledky dosiahla Verzia B ktorá komunikovala polodetail produktu s kulisou kresliacich potrieb. Rozdiel medzi najlepšou a najhoršou verziou bol 0,04€ čo znamená že sme týmto testovaním dokázali získať za každých investovaných 100€ o 141 interakcií viac. To je skvelá správa pretože sme dokázali zvýšiť doručiteľnosť posolstva kampane o 26,6%. 

No to čo nás všetkých na konci dňa zaujíma nieje len doručenie posolstva ale predovšetkým počet objednávok resp. tržby a to čo je ešte dôležitejšie tak sú náklady na získanie jednej objednávky.

Tak poďme sa spoločne pozrieť na to ako dopadla optimalizácia nákladov na získanie 1 objednávky.

Použili sme rovnaké grafiky a rovnaké radenie ako v predchádzajúcom teste.

Našim cieľom bolo optimalizácia ceny za nákup.

V tomto prípade má najlepší výsledok “Verzia R” teda grafika s polodetailom produktu s modelkou ktorá komunikuje výrazne nadšenú emóciu.

Verzia B bolo v tomto prípade až druhá s výrazne horšími výsledkami.

Pri prepočte na investovaných 100€ sme dokázali získať o 101% viac konverzií.

Záver alebo ako na správnu cestu? 

V marketingu nieje vhodné riadiť sa pocitmi ale dátami. Nie každá grafika je vhodná na rovnaký účel a rovnaké umiestnenie.

V kampani “Rúčkou maľované, srdcom vyrobené” sme použili grafiku vo Verzii B vo fáze Think kde nebolo naším cieľom predávať ale povedať cieľovej skupine čo značka TANYA robí a prečo by si mali jej produkty kúpiť. Fáza “Think” je veľmi dôležitá pretože je výrazne lacnejšia ako fáza “DO” a všetci dobre vieme že zákazník nieje pripravený nakúpiť pri prvom kontakte so značkou. Rôzne štúdie uvádzajú globálne dáta ktoré hovoria že zákazník je dnes ochotný nakúpiť až niekde okolo 11 kontaktu. Teda 11x klikne na reklamu až potom nakúpi. Preskočením fázy “Think” okrem toho že sa kampaň značne predraží nastane situácia v ktorej je pre cieľovú skupinu reklama otravná pretože sa jej snaží niečo predať v čase keď zákazník ešte nemá dosť informácií o značke, produkte a benefitoch.

Vo fáze “DO” teda vo fáze kde sme cielili reklamu na zákazníka ktorá už videl niekoľko reklám vo fáze “Think” kde sme mu odkomunikovali čo značka robí a prečo by si mal jej produkt kúpiť, sme použili grafiku z “Verzie R” ktorá nam priniesla najnižšie náklady na získanie objednávky.  

30 MIN. TELEFONICKÁ KONZULTÁCIA ZDARMA

apríl 2024
Po
Ut
St
Št
Pi
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
29
30
1
2
3

VYŽIADAŤ CENOVÚ PONUKU

    Pridaj komentár