Marketing

TOTO NEROBTE, AK CHCETE, ABY BOLA VAŠA WEB STRÁNKA ÚSPEŠNÁ

Web stránka a sociálne siete

Web stránka istotne pohltila veľkú časť vašej investície, máte na nej síce vysokú návštevnosť, ale neprinieslo vám to žiadnu výraznú zmenu vo vašom biznise? Premýšľate nad tým, prečo je to tak? Určite sa zamýšľate nad tým, čo nie je dobre.

 

Web stránka a jej obsahPrečo je web stránka neúspešná?

Existujú rôzne dôvody, prečo je tomu tak. Zaujala ma informácia, ktorá hovorí o prieskume, z ktorého vyplynulo, že až 47% užívateľov opustí web stránku už po 2 sekundách a 40% užívateľov už po 3 sekundách len preto, lebo web stránka sa pomaly načítava.

Určite to však nie je jediný problém. Poďme si preto “rozmeniť na drobné” možné príčiny.

Je dobré si uvedomiť, že v súčasnej dobe nie je už webová stránka len vizitkou firmy, ako to bolo kedysi, ale aj marketingovým a komunikačným nástrojom. A nie je vecou už len grafických dizajnérov. Ľudia na webových stránkach hľadajú dôležité informácie vo všetkých možných oblastiach. Webové stránky dokážu ponúkať už takmer všetko.

Web stránka a jej dizajnWeb stránka – čo je v skutočnosti potrebné, aby bola zaujímavá a dobrá?

  1. S grafikou to netreba preháňať a pozor na zastaralý dizajn web stránky

    Web stránka sa v minulosti tvorila používaním veľa tzv. prechodov, tieňov, ktorými sa snažili tvorcovia vyvolať dojem 3D efektu. Nové dizajny stránok priniesli jednoduchý dizajn. A ten je dobré využívať. Zbytočné prekombinovanie môže mať práve opačný efekt. Využívajú sa tzv. “hero images” (sú to obrázky na celú šírku monitora), ghost buttony”, tenké rezy písma a pod. Tento dizajn pôsobí elegantne, profesionálne a čo je dnes pre vás dôležité, nie je problém so zobrazením na tabletoch a smartfónoch. Je chvályhodné, ak máte pekný a zaujímavý dizajn, ale pre zákazníka je dôležitá aj použiteľnosť a to, ako má web stránka rozložené jednotlivé prvky. Určite by sa nemalo voliť netradičné usporiadanie, pretože návštevník vašej stránky môže zostať zmätený, nebude sa vedieť orientovať a tak zo stránky nakoniec odíde.

  2. Web stránka veľakrát obsahuje nezaujímavý a ťažko čitateľný obsah

    Okrem loga, farebného dizajnu, či bannerov, určite veľmi dôležitú úlohu zohráva text, ktorý web stránka prezentuje. Ľudia sa nejako naučili stránky nečítať, ale iba prezerať. Preto je dôležitý výber fontu, ktorý je ľahšie čitateľný pre každého (myslite aj na ľudí so zdravotným postihnutím, dyslektikov, starších ľudí, lebo aj tí sa medzi návštevníkmi vyskytujú). Dôležité informácie zvýraznite, použite veľké, lákavé nadpisy a odlíšte ich farebne. Po obsahovej stránke by texty mali byť stručné, jasné a výstižné. Ľudia nechcú čítať romány a hlavne, potrebujú vášmu textu dostatočne rozumieť.

  3. Web stránka sa pomaly načítava

    Tento problém, ako príklad, som uviedol už na začiatku. Patrí jednoznačne medzi hlavné body, ktoré môžu klienta odradiť. Aká je to predsa web stránka, keď len čakáte, čakáte a nič? Určite to sami poznáte. Môžete predávať ten najlepší produkt, či poskytovať najlepšiu službu, ale pokiaľ sa vaša web stránka načítava pomaly, prichádzate tak o veľa potencionálnych zákazníkov. Pomalé načítavanie web stránky môže ovplyvňovať napríklad: dátový formát obrázkov, množstvo pluginov v administračných systémoch, či neoptimalizované kódy. Môžeš mať top cenu, či produkt, ale pokiaľ si to zákazník nestihne pozrieť nezistí to.

  4. Vyhnite sa povinnej registrácii na web stránke

    Veľa webových stránok dovoľuje prehliadať obsah na stránke až po registrácii. Verte, že týmto vaša web stránka odradí veľa návštevníkov a zo stránky takisto odíde. Ak už na registrácii trváte, tak sa ju snažte prepojiť so sociálnymi sieťami, kde sa automaticky načítajú údaje o užívateľovi. Naozaj sa neodporúča tlačiť na zákazníka. Rozhodnutie je potrebné nechať na ňom.

  5. Vyskakovacie reklamy

    Dnes na ľudí vyskakujú reklamy už skoro z chladničky, preto treba byť s vyskakovacími reklamami opatrní. Určite by nemali byť to prvé a hlavné, čo návštevník vášho webu uvidí. Dôležité je tiež, aby nezaberali veľa miesta. Skúste sa vyvarovať týmto “vyskakovačkám”, pretože je to jedna z hlavných vecí, ktoré užívateľom vadia pomerne dosť. Ide o to, aby ste potenciálneho zákazníka zbytočne neotrávili už na začiatku.

  6. Žiadne alebo neúplné informácie o kontakte

    Určite je aj pre zákazníka  dôveryhodnejšie, ak má  firma, ktorú chce cez web stránku osloviť, uvedené úplné kontaktné údaje – minimálne IČO, kontakty na osoby, na ktoré sa prípadne môže obrátiť, či adresu, kde je možné firmu nájsť. Nie je celkom v poriadku, ak je na stránke hodený len “nejaký” mail a nič viac.

    Poznáte výrok, že “v jednoduchosti je krása”. Nesnažte sa preto zo svojich stránok na webe urobiť cirkusovú manéž. Nemyslite si, že čím viac informácií, tým je to lepšie. Ľudia sú v súčasnej dobe zahlcovaní z každej strany informáciami a verte, že sú už presýtení. Voľte preto, ako som už napísal: stručnosť, prehľadnosť a výstižnosť. Ak nie je web stránka váš priamy predajný nástroj a stretávate sa s klientmi osobne, alebo telefonicky, nechajte si nejaké informácie aj na osobný kontakt. 

Pridaj komentár